Το χωριό μας

     Η    Χώρα     είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, της επαρχίας Γορτυνίας (ή "Ευρωπαϊκής" Γορτυνίας),  στα όρια με το νομό Ηλείας, ανάμεσα στους ποταμούς Λάδωνα και Ερύμανθο, λίγο έξω από τον κεντρικό οδικό άξονα  Τρίπολης - Πύργου.

     Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων και "πνίγεται" κυριολεκτικά από το πράσινο. Απέχει από την Αθήνα 240 χλμ., από την Τρίπολη 100 χλμ., από τον Πύργο Ηλείας 55 χλμ. και από την Αρχαία Ολυμπία 35 χλμ.

     Ακολουθώντας την Ε.Ο. από Τρίπολη προς Πύργο υπάρχουν 3 διαδρομές για να φτάσει κάποιος στο χωριό μας.
     Η πρώτη είναι αμέσως μετά τη γέφυρα του ποταμού Λάδωνα, από τον οικισμό Τουμπίτσι μέσω του χωριού Ράχες (14 χλμ.- η πιο μακρινή και με πολλές στροφές).
     Η δεύτερη είναι   από τον οικισμό Δωδεκάμετρο (5,5 χλμ. - με στροφές αλλά η πιο σύντομη).
     Η τρίτη διαδρομή είναι μετά τον οικισμό Δάφνη (από Κοκλαμά) μέσω του χωριού Νεοχώρι (10 χλμ. -  είναι η πιο βατή).

     Κύρια ενασχόληση των λιγοστών πλέον μονίμων κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ελάχιστοι επίσης ασχολούνται και με την υλοτομία.  

     Ξενώνες ή καταλύμματα δυστυχώς δεν υπάρχουν στο χωριό μας , αλλά οι επισκέπτες, όσοι δεν μπορούν να φιλοξενηθούν από εμάς, μπορούν να βολευτούν σε κοντινά χωριά που έχουν τέτοιες υποδομές, όπως το Σταυροδρόμι, τα Τρόπαια, τα Λαγκάδια και η Αρχαία Ολυμπία.

     Σήμερα το χωριό μας, όπως και τα περισσότερα χωριά της ορεινής Γορτυνίας, μαραζώνει κι εγκαταλείπεται σιγά - σιγά από τους νέους που αναζητούν καλύτερη τύχη σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα.